Pilzno, Muzeum Regionalne w Pilźnie

EKSPONAT MIESIĄCA - WIELKANOCNY STÓŁ

Data wydarzenia: 2021-04-03

W święta, zgodnie z naszym staropolskim obyczajem, …. jemy! Jemy dużo, tłusto, pysznie i obficie. I zdecydowanie jest to kulinarne dziedzictwo po przodkach. Prezentujemy ponad stuletnie książki kucharskie – z roku 1868 oraz 1908. Znajdują się w nich bardzo wyszukane i oryginalne przepisy, jak choćby przepis na zupę żółwiową (à la tortue), zupę z gęsich podróbek, pasztet sztrasburski (pain de gibier) z zająca, pieczonego bażanta, indyka z truflami czy marynatę z węgorza i sandacza w majonezie i à la Vinegrette oraz wyszukane „kumpoty i sałaty”. Wypiekom wielkanocnym poświęcony jest nawet odrębny rozdział. Podajemy więc wiekowe przepisy na „barszcz postny szary” oraz wielkanocne baby. Smacznych Świąt!

Galeria

W związku z rozpoczęciem z dniem 25 maja 2018 r. stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych, prosimy o zapoznanie się z Klauzulą informacyjną. Zamknij